Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Εργαστήριο Δεξιοτήτων 1.

 Θεματικός κύκλος «Ευ ζην»

Υποθεματική Ενότητα: Ψυχική και συναισθηματική υγεία

Τίτλος προγράμματος: «Το σπίτι των παιδιών»

 

Το πρόγραμμα του πρώτου θεματικού κύκλου που υλοποιήθηκε στην Ε’ Τάξη είναι «Το σπίτι των παιδιών» και ολοκληρώθηκε σε 7 εβδομάδες.

Αρχικά, στην 1η συνάντηση οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ανα δυάδες τι συνιστά μια καλή ή κακή ομάδα. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση για τα χαρακτηριστικά, τα οποία δένουν ή χαλούν μια ομάδα παιδιών. Μερικές από τις ζωγραφιές των παιδιών:

Στη δεύτερη συνάντηση διαβάσαμε μια ιστορία σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών. Οι μαθητές έπειτα ζωγράφισαν σε ομάδες των τεσσάρων το «Σπίτι των παιδιών» με όλα τα στοιχεία που τα κάνουν ευτυχισμένα.
Στην 3η συνάντηση ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα και αφού τα ονομάσαμε οι μαθητές έφτιαξαν ομαδικά το χαλί των συναισθημάτων.


Στην 5η συνάντηση τα παιδιά έφτιαξαν μια ζωγραφιά σχετικά με τα δικά τους προτερήματα.Στην επόμενη (5η συνάντηση) ασχοληθήκαμε με τη σχολική βία. Δόθηκαν στις ομάδες εικόνες με σκηνές λεκτικής βίας και εκείνοι κλήθηκαν να γράψουν από μια ιστορία γι’αυτές , οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια.Στην 6η συνάντηση διαβάσαμε με μια μελέτη περίπτωσης που αφορά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και με τη βοήθεια των καπέλων του De Bono φωτίσαμε τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας. Οι μαθητές έπαιρναν κάθε φορά κι ένα καπέλο διαφορετικού χρώματος και μιλούσαν αντίστοιχα για τις πληροφορίες που πήραν από την ιστορία, τα συναισθήματα, τα θετικά σημεία, τα εμπόδια, τις δημιουργικές λύσεις και τα συμπεράσματα της ιστορίας.

 Η 7η συνάντηση αφιερώθηκε στην αξιολόγηση του προγράμματος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Άντονι Γκαουντί

Σε ευρωπαϊκή πόλη έζησα  τη λάτρεψα, την έχτισα.  Όμως τη ζωή μου έχασα  έξω απ'τ' άριστούργημά μου.  Σαν πας στην πόλη αυτή εσύ,  π...