Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Μέρα Λογοτεχνίας

 Η "Μέρα Λογοτεχνίας" είναι πια μια αγαπημένη συνήθεια για την τάξη μας.... Από πέρσι έχουμε θεσπίσει μια μέρα του μήνα, όταν μπορούμε, με σκοπό να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με αριστουργήματα κλασικά και αγαπημένα. Πέρσι, διαβάσαμε "Τα ψηλά βουνά", τον "Τρελαντώνη" και τον "Μάγκα"... Η σειρά που χρησιμοποιήσαμε είναι η παρακάτω των εκδόσεων "Μίνωας"... Θα τα βρείτε στον σύνδεσμο.



Χτες, όμως, που είχαμε ακόμα μια ημέρα Λογοτεχνίας, χρησιμοποίησα ένα βιβλίο Susaeta "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες'. Ήταν ελαφρώς πιο κουραστικό από την παραπάνω σειρά, είχε περισσότερες σελίδες, αλλά τους άρεσε πολύ. Μάθαμε τον ήρωα Φιλέα Φογκ, τον υπηρέτη του, τον Πασπαρτού και το ταξίδι τους στον κόσμο.


Χτες δουλέψαμε κάπως διαφορετικά. Σε ένα χαρτί του μέτρου έφτιαξα τρεις στήλες... Η πρώτη λεγόταν "Πριν το διάβασμα", η δεύτερη "Κατά το διάβασμα" και η τρίτη στήλη "Μετά το διάβασμα". Μοίρασα στα παιδιά επίσης τρία διαφορετικά χαρτάκια post-it για τις τρεις διαφορετικές στήλες, στα οποία θα έγραφαν τις απορίες που θα γεννιούνταν στο μυαλουδάκι τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το κίνητρο σε όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν την ανάγνωση...

Το πρώτο βήμα ήταν να δείξω στα παιδιά το εξώφυλλο... Έτσι, στο πρώτο χαρτάκι post-it οι μαθητές έγραψαν τις απορίες που προέκυψαν και τις κόλλησαν στην πρώτη στήλη. 

Έπειτα, τους εξήγησα πως κατά την ανάγνωση του βιβλίου θα δημιουργηθούν κάποιες επιπλέον απορίες... Εκείνες θα τις γράψουν στο επόμενο χαρτάκι post-it. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστούν να χρησιμοποιήσουν και δεύτερο ή τρίτο χαρτάκι, αναλόγως πόσο μεγάλο είναι το κείμενο.  Αυτά τα χαρτάκια το κολλούν στη δεύτερη στήλη.. Το σημαντικό σε αυτό το βήμα είναι πως οι μαθητές δε διακόπτουν την ανάγνωση και επικρατεί "σιγήν ιχθύος". Αυτό βοηθάει πολύ στην αναγνωστική αποκωδικοποίηση. 

Στο τέλος της ανάγνωσης σε κάποια παιδιά γεννιούνται νέα ερωτήματα. Αυτά τα γράφουμε στο τρίτο χαρτάκι και τα κολλάμε στην τρίτη στήλη. Έπειτα συζητάμε ποια από τα ερωτήματά μας απαντήθηκαν και ποια όχι. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι αυτοσκοπός ν απαντηθούν όλες οι απορίες που μας γεννιούνται, αλλά πως σε μια ιστορία θα παραμείνουν κάποιες πληροφορίες κρυφές και ίσως δε τις μάθουμε ποτέ.

Μετά από αυτή τη διαδικασία μας έμεινε και ώρα να κάνουμε γραπτή προσωπική βιβλιοκριτική σε μορφή πληροφοριών. Θα το βρείτε δωρεάν παρακάτω! 

Εύχομαι να σας βοήθησα! Καλή Ανάγνωση.

Η ιδέα προέρχεται από το παρακάτω βίντεο:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Άντονι Γκαουντί

Σε ευρωπαϊκή πόλη έζησα  τη λάτρεψα, την έχτισα.  Όμως τη ζωή μου έχασα  έξω απ'τ' άριστούργημά μου.  Σαν πας στην πόλη αυτή εσύ,  π...